Články

CO VÁM CVIČENÍ ČCHI-KUNGU PŘINESE?

 

Hluboké uvolnění a zklidnění

Čchi-kungové pohyby naučí vaše tělo hluboce se uvolnit a zklidní vaši mysl. Už nebudete tolik v napětí, ani roztěkaní a dokážete se skvěle uvolnit ve všem, co budete dělat. Po čase se naučíte uvolnit do té míry, že bude těžké vás vystresovat. Zlepší se vaše soustředění, paměť a spánek.

Lék na běžné zdravotní potíže

Čchi-kung rozproudí a posílí vaši životní energii (čchi). To je nejen příjemné, ale také vám to pomůže zlepšit váš imunitní systém, a tím předcházet řadě nemocí. Když už onemocníte, uzdravíte se díky silné čchi rychleji.

Lepší pocit ze sebe sama

Čchi-kung vám pomůže sladit vaše tělo, energii a mysl ve všem, co budete dělat. Tak najdete zdroj vaší vnitřní síly, důvěry v sebe sama a své schopnosti. Začnete se cítit dobře sami se sebou.

Lepší fyzickou kondici a pomalejší stárnutí

Čchi-kung vás naučí lépe porozumět potřebám vašeho těla. Nikoli intelektuálně, ale na základě přímé zkušenosti. Schopnost dobré komunikace s vlastním tělem je předpokladem toho, abyste byli fit a žili dlouho a aktivním životem.

Jednoduchý nástroj pro načerpání životní síly

S čchi-kungem začnete lépe vnímat svou životní energii (čchi) a díky tomu se s ní naučíte lépe zacházet. Nebudete s ní plýtvat tolik jako dřív a budete ji umět načerpat kdykoli a kdekoli to bude potřeba. Zjistíte, že čchi není jen fantazie, ale reálná součást světa, na kterou si můžete sáhnout. Sami si vyberete, jestli jí chcete mít málo nebo tolik, aby vám bez problému vydržela na celý den.

www.relaxaktivity.cz       

Energetické účinky tai-čchi

Tai-či je cvičením, zajišťujícím přísun a akumulaci energie, ovlivňujícím její pohyb a kvalitu. Cvičící pracuje s vitální energií, ať už vědomě nebo nevědomě. Pro vlastní výsledek však není subjektivní pocit ovládnutí této energie důležitý, protože tai-či funguje, ať chceme nebo nechceme.

Jak již bylo výše uvedeno, tai-či má velice pozitivní vliv na zdraví. Od prevence až po léčebné působení. Počínaje bolestmi zad a hlavy přes zvýšení psychické odolnosti vůči stresu až po civilizační choroby. Vysoký krevní tlak, obezita, neplodnost, nervozita - to, a ještě mnoho dalšího můžete pozitivně ovlivňovat cvičením tai-či.

Čínská akademie věd a další renomované instituce provedly různé výzkumy na lidech, cvičících sestavu "24 cviků stylu Jang". Jejich výsledky konstatují, že cvičením dochází ke zlepšení srdeční a dechové funkce, poklesu hladiny cholesterolu, zpomalení řídnutí kostí, synchronizaci a zlepšení mozkové činnosti a paměti. Cvičení stimuluje činnost orgánů umístěných v dutině břišní a přispívá i ke zlepšení látkové výměny. Nelze opomenout ani jeho příznivý vliv na kloubní a svalový systém a řadu dalších, i chronických, onemocnění. Byly konstatovány také výrazné antistresové a antineurotizační účinky.

Z pohledu zdravotního je tai-či nejen fyzickým cvičením, ale i speciálním a vědomým tréninkem centrální nervové soustavy. Duševní činnost je zde důležitější než fyzické pohyby. U citlivých jedinců se mohou projevit efekty cvičení již při pouhé představě cvičení. Nejvhodnější však je spojit tělesné s duševním, protože ten, kdo se omezí jen na fyzické pohyby, nikdy nepozná skutečnou hodnotu tai-či. 

www.relaxaktivity.cz

 

Milí sportovci,

s příchodem podzimního období se noci prodlužují a teploty klesají. To pro sportovní aktivity není zrovna motivující. Ale právě nyní je velmi důležité posilovat svalstvo a krevní oběh, abyste si zvýšili odolnost imunitního systému. Posilování a zvyšování kondice se pozitivně odráží na krevním tlaku, látkové výměně, spalování tuku a odbourávání stresu.
 
Důležitá je také pravidelnost tréninků. Nejde o to jednou za měsíc si naložit tolik, že se potom několik dní nemůžete hýbat. Smyslem je dlouhodobý a pravidelný trénink. Přetrénováním si vytvoříte nechuť k cvičení, a přitom byste se měli na každý trénink těšit.
Jak správně trénovat sílu se nejlépe dozvíte od školených trenérů, případně z různých knih o posilování.
 

Několik důležitých zásad vám však prozradíme už teď:

·  Začněte nejdříve se základním tréninkem celého těla, protože všestrannost je důležitější než rychlý nárůst síly. Proto byste měli zatěžovat co největší množství svalů a nepracovat jenom na bicepsu.

·  Při každém tréninku stačí zařadit 6 až 8 cviků. Závaží by mělo být co nejmenší, protože netrénované svaly se musí nejdříve pořádně naučit techniku, aby zjistily, co v nich je.

·  Dávejte pozor na správné napnutí svalstva a držení těla. Správně dýchejte – při zátěži se nadechujte a při uvolnění vydechujte.

·  Při jednotlivých cvičeních nedělejte příliš mnoho opakování, ale dělejte je správně a přemýšlejte u toho. Provádějte vždy dvě až tři série pro každou skupinu svalů, mezi tím pak přestávky dlouhé 1 až 3 minuty.

·  Jestliže jste dosáhli po několika trénincích určitou úroveň síly, měli byste začít zvyšovat tréninkové dávky. Pro rovnoměrnost zatížení různých svalových skupin pravidelně obměňujte cviky.

·  Optimální je, když při tréninku zatěžujete střídavě různé skupiny svalů, například nohy, ruce, břicho, záda atd. Tak zabráníte přetěžování jedné skupiny svalů.

·  Po několika týdnech můžete trénink obměňovat podle toho, jaký máte cíl. Jestliže je Vaším cílem větší síla a větší svalová hmota, tak musíte zvyšovat zátěž a snížit opakování jednotlivých cviků na 8 až 12. Pokud chcete zpevnit svaly a zvýšit vytrvalost, pak je potřeba zvýšit počet opakování jednotlivých cviků na 15 až 20.

·  Kombinace jednotlivých cviků a zátěží by se měla po několika trénincích obměňovat, jen tak se dá zvýšit účinnost tréninku.

·  Po každém tréninku je důležité protahování, které podporuje uvolnění a regeneraci. Naopak, během tréninku se nikdy neprotahujte! Vaše svaly se budou domnívat, že už můžou odpočívat.

 

Společně to dáme!

 

Kontakt

Relaxaktivity Měník 144, 50364 Měník +420 603 857 941